Soms, als je leest over wat introversie betekent, heb je het gevoel dat iemand je leven bespioneert. Ja, je houdt ervan om alleen te zijn. Je hebt een hekel aan oppervlakkige gesprekjes. En als je te veel tijd met andere mensen doorbrengt, voel je je uitgeput, geïrriteerd en soms zelfs lichamelijk onwel.

Maar andere aspecten van introversie komen helemaal niet bij je op. Je hebt genoeg vrienden. Je ontmoet graag nieuwe mensen. En ook al geef je de voorkeur aan een betekenisvol gesprek, je bent eigenlijk best goed in het maken van luchtige praatjes.

De extraverte introvert is bekend onder vele namen. Sommigen noemen het een “uitgaande introvert” of “sociale” introvert. Anderen beweren dat het om ambivalentie gaat.

Dus wat betekent “extraverte introvert” eigenlijk?

Wat je moet begrijpen over introversie en extraversie is dat het geen alles-of-niets eigenschappen zijn. Zie deze twee temperamenten als een spectrum. Sommige mensen vallen dichter bij de extreme uiteinden, waardoor ze ofwel zeer introvert of zeer extravert zijn. De meeste mensen zitten meer in het midden, waardoor ze eigenschappen hebben van zowel introversie als extraversie.

Als je jezelf als een extraverte introvert beschouwt, betekent dat waarschijnlijk dat je in je hart een introvert bent – maar je bent misschien meer extravert dan andere introverte mensen omdat je persoonlijkheid meer in het midden van het spectrum ligt.

Tekenen dat je een ‘extraverte introvert’ bent:

Ben jij een extraverte introvert? Zo ja, dan zul je jezelf herkennen in deze 10 tekenen.

1. Je energieniveau is nauw verbonden met je omgeving.

Je bent gevoelig voor je omgeving. Het maakt uit hoe je omgeving eruit ziet, wat voor muziek er speelt, hoeveel mensen er aanwezig zijn, en het geluidsniveau. De sfeer van een plek kan je energie geven of juist afvoeren, afhankelijk van of het bij je voorkeuren past. Een luid rockconcert in een overvol stadion kan overweldigend zijn – maar een akoestische set van dichtbij en persoonlijk in je favoriete club is rustgevend.

2. Je vindt mensen zowel intrigerend als vermoeiend.

Mensen kijken? Ja. Nieuwe mensen ontmoeten en hun levensverhaal horen? Fascinerend. Bijna elke avond met vrienden doorbrengen? Geen kans. Extraverte introverte mensen vinden het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ze kunnen maar zo veel sociale contacten verdragen. Na een druk weekend of een lange dag op het werk, heb je misschien de behoefte om te verdwijnen en op te laden door alleen te zijn of met slechts één andere persoon.

3. Bepaalde mensen en interacties putten je uit, terwijl anderen je weer opladen.

Je hebt een paar vrienden met wie je bijna eeuwig zou kunnen optrekken. Het lijkt alsof je nooit zonder dingen komt te zitten om over te praten. Bij hen zijn is makkelijk. Je voelt je beter nadat je tijd met hen hebt doorgebracht, niet uitgeput – en je gedraagt je vrij extravert bij hen. Andere mensen vervelen of vervelen je en je moet er even tussenuit. Alleen zijn is beter dan genoegen nemen met tweederangs gezelschap.

4. Je kunt charmant zijn, maar ook diep in uzelf gekeerd en nadenkend.

Je praat over koetjes en kalfjes wanneer dat van je verwacht wordt, omdat je weet dat dit kan leiden tot een dieper, authentieker gesprek. Mensen voelen zich op hun gemak bij je, en je krijgt anderen gemakkelijk aan het praten en openhartig over zichzelf. Als je uit bent met vrienden, zorg je ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. De meeste mensen beseffen echter niet hoe “in je hoofd” je werkelijk bent. Hoewel je makkelijk in de omgang lijkt, is je hoofd altijd in de weer.

5. Als je je uitgerust en opgeladen voelt, reik je anderen de hand.

Vaak bent je degene die sociale evenementen voor anderen organiseert. Gastheer spelen is ideaal voor de extraverte introvert – het stelt je in staat om tijd door te brengen met mensen op uw eigen voorwaarden. Maar als je energie op is, ben je uit, en als een echte introvert, wil je alleen maar een winterslaap thuis.

6. Je hebt tijd nodig om op te warmen in sociale situaties.

Je eerste indruk verraadt je echte persoonlijkheid. In het begin kom je over als stil en gereserveerd. Maar zodra je zich op uw gemak voelt, hebt je geen moeite meer om een praatje te maken. Je zult uw levensverhaal niet vertellen of uw onzekerheden prijsgeven aan iemand die je net hebt ontmoet, maar je zult intieme details onthullen zodra er vertrouwen is opgebouwd. Hoe beter iemand je leert kennen, hoe “extroverter” je lijkt.

7. Het kost eigenlijk minder energie om te zeggen wat je dwarszit dan om een praatje te maken.

Echte extroverte mensen worstelen zelden met wat ze moeten zeggen. Het is voor hen gemakkelijk om een praatje te maken – en met gemak te praten over vrijwel elk onderwerp. Maar dat geldt niet voor de meeste introverte mensen. Veel introverte mensen vinden het moeilijk om een praatje te forceren. Ze praten liever over grote ideeën of leggen op een eerlijke, authentieke manier contact. Dit geldt vooral voor extraverte introverte mensen. Het is voor hen veel gemakkelijker om te zeggen wat hen bezighoudt dan om een opzwepend gesprek over het weer te faken.

8. Je bent selectief sociaal.

Hoewel je veel voldoening haalt uit je relaties, heb je in tegenstelling tot een echte extrovert niet de energie om een groot sociaal netwerk te onderhouden. Bovendien klikt het niet met zomaar iedereen. Dus je laat uw beperkte “mensen” energie tellen door het te investeren in slechts een paar hechte relaties.